Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
NOTICIES » 13-10-2011
5513

[El Punt Avui] El 12 d'octubre

Si aquest fos, des de fa anys, un país normal avui faríem festa grossa. Celebraríem la data en què una expedició naval catalana hauria protagonitzat l'anomenada descoberta d'Amèrica. Els llibres d'història, però, diuen tot el contrari i així ens ho han fet creure durant anys.

Si aquest fos, des de fa anys, un país normal avui faríem festa grossa. Celebraríem la data en què una expedició naval catalana hauria protagonitzat l'anomenada descoberta d'Amèrica. Els llibres d'història, però, diuen tot el contrari i així ens ho han fet creure durant anys. A més, la festa del 12 d'octubre se'ns presenta com una celebració imposada, una data per festejar, justament, aquella Espanya que tan malament ens ha tractat al llarg de segles. És per això que és una festa majoritàriament rebutjada. Però, com s'ha encarregat aquests dies de recordar l'historiador Jordi Bilbeny, cada cop són més clares les proves que mostren que les expedicions americanes van ser promogudes des de Catalunya i per catalans. Catalans eren els seus principals protagonistes, des de Colom fins als cancellers, militars i mariners que hi van intervenir. Català era el capital del primer viatge i és a Barcelona on es fa la festa grossa de la descoberta. I, cosa que és més important, ressalta Bilbeny, com és que Castella va organitzar una expedició com aquella si la ciència nàutica, la cosmogràfica i la marina important eren a Catalunya, on també hi havia les llotges, els consolats i les cases de contractació?

Miquel Riera

Publicat a El Punt Avui. Comarques Gironines 12-10-2011 Pàgina 2



Redacció: Miquel Riera




versió per imprimir

  1. godminor
    01-11-2011 18:55

    El tema de la decadència de Barcelona va quedar aniquil.lat en el simposium de la historia de la ciutat de Barcelona que van fer a Barcelona fa poc temps. Els historiadors i relacionats van portar censos demogràfics, dades d'immigració, estadístiques de construccions arquitectòniques d'alt cost, etc que demostraven que el la decadència de Barcelona és un mite. No només això, també van demostrar que la ciutat es trobava en el moment más esplendorós en tots els aspectes, de la seva història.

  2. El teu nom
    28-10-2011 15:49

    Es cert que Catalunya tenia molta experiència nàutica, però en aquella època el port de Barcelona estava en decadència en favor del de València; que es podria dir que era la capital econòmica de la Corona d'Aragó. Partint d'ací no te molt de sentit que el descobriment es fera amb vaixells catalans. Si algú em pot explicar arguments a favor de la teoria exposada en aquest article li ho agrairia.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35173

Aconseguits 1650€
de 8000€
Queden 20 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
Sabies que la dona del gran compositor rus Seguei Prokófiev va ser la catalana Carolina Codina? En Bartomeu...[+]
Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella...[+]